Ahad, November 11, 2012

Journey to the west – Kidzania

Assalamualaikum…


Last weekend, aku jadi fasi untuk mengiringi rombongan sekolah angkat company under flag program named Program Bakti Pendidikan Petronas. Sofar trip ni memang annual event la and this year the destination was KL city.

Kami semua bertolak hari khamis petang by bus. Cuma macam aku gerak awal sikit by my own car sebab bertugas jaga penginapan so kena sampai awal before the kiddos. Kami stayed dkt Budget hotel je ofcoz sebab bawak 60 org kot….Hotel kat Taman Maluri, Cheras named d’Garden Hotel. Minus the area which to me a bit “dark”, the hotel itself was good. Perhaps bcoz kami ni their 1st school trip yg stay situ, so hotel layan kami dgn sgt baik. Senang cerita, hotel tu dah macam kami punya.

1st day (Jumaat) kami melawat head office dulu la, saje nk tunjuk kat the kiddos…ha inilah bangunan syarikat yg taja adik-adik semua….KLCC twin Tower! Aku memangla tak teruja sebab saban bulan turun sinun pergi meeting etc tapi the kids seemed amazed dgn the tower. Later kami naek ke level 42 untuk merasai pengalaman di The Sky Bridge. Adik2 tu memang bertuah sebab normal visitor cuma boleh pergi level 41 je tapi diorang berpeluang guna level 42 which open only to VVIP guest!

Next we moved to Petrosains KLCC. Tempat ni pun best for kids tp bosan for me sebab exhibition dia sama je macam the last 2 years. Keluar dari situ kami terus ke Galeri Petronas….walaupun bunyi tempat ni macam bosan, tp surprisingly aku seronok pulak melawat hasil2 seni anak2 tempatan yg mejadi koleksi syarikat kami. Walaupun kebanyakan nye agak abstrak untuk difahami tapi visuali semua Nampak menarik. Pada aku, atleast sekali, korang patut melawat la Galeri Petronas.

Lepas lunch yg disponsor oleh Group Corporate Affairs, thank you GCA! Kami semua berarak ke Aquaria KLCC. Tempat ni kan, masuk berapa kali pun tetap menyeronokkan. Walaupun aku tgk muka ikan yg sama je tp best.

Masuk day 2, lepas check out kami menuju pula ke Mutiara Damansara..destinasi, KIDZANIA ! belum sampai pun aku dh excited sebab 1st time nak masuk. Konsep lapangan terbang dia agak catchy la…kaunter tiket macam kat airport, pastu ada balai berlepas etc…kira visitor ni macam melawati sebuah Negara asing yg bernama Kidzania.

Di Kidzania ni, kanak2 adalah rakyat jelata….kids rule! Diorang ada matawang sendiri yg dipanggil Kidzo. So memula diorang akan diberi check, kena cash check dkt Bank. Bila dah ada cash barulah boleh mencuba pelbagai aktivti2 yg tersedia. Selain tu, kanak2 boleh gak pergi kerja dulu…mereka akan di bayar gaji. Duit gaji boleh simpan dlm bank, boleh dibelanjakan di kedai2 cenderamata or boleh guna untuk aktiviti berbayar seperti ambik driving license, cooking class etc.

Back to our visit, because the place is quite huge and the jobs are so many. Maka tak sempatla kami nak cuba semuanya. For my kids, I mean kids under my guardian….kami sempat ke TV studio dimana diorang berpeluang jadi news anchor (Buletin Utama). Actually aku yg minat bende ni so aktiviti pertama yg kami serbu TV studio lah. The kids macam okay2 je…ikut abang la. Haha aku guna kuasa veto utk mengenang cita-cita lampau. Lepas tu baru kami cuba jadi mechanic kat BHP…giler kontra, dari dunia glamour ke bengkel kereta. Then kami sempat gak jadi fire fighter…happy la budak2 tu dpt naek truck bomba and padamkan kebakaran di hotel. Pusing jauh2 tapi hotel tu actually sebelah balai bomba je! Last sekali kami jadi Postman kat Pos Laju….bebudak sesat baca map time buat delivery so tepaksala ambe join sekali baca map n hantar parcel.

Kidzania ni is a good place to be la Cuma perlukan masa dan planning yg strategic (cewah) ini supaya byk xtvt boleh cuba dan xtvt penting tak terlepas…..

Last sekali before naek bas balek Kerteh, kami shopping d Tesco berhampiran. Malam jam 10.30 sampaila kami di kerteh. PENAT!!

Wassalam.


 

Catat Ulasan