Isnin, Februari 15, 2010

My brother wed...


Confuse?? terkejut? hoho. 

kata anak tunggal kan, tetiba ada brother plak. Brother yg aku maksudkan ni adalah kawan baik (arif aka kiut) since zaman2 kampus dulu. Kitorang dah ngaku adik beradik pun, sebab aku 7 bulan lebih tua so aku la abang huhu, tapi ramai yg cakap aku ni adik eeee. 

ok this time nak cerita pasal his wedding skek, hari Jumaat 12hb Feb aku klua rumah (kerteh) seawal jam 7 pg menuju ke Bandar Masai, Jb.  Tak banyak bende menarik terjadi kecuali incident aku tersesat ketika d Pekan Pahang dan Mersing Johor. Apapun sebab sesat dapatla aku makan nasi lemak yg boleh tahan sedapnya d terminal Taxi Pekan cuma gerai dia agak berabuk...

oh lupa...sampai Kota Tinggi pun aku sesat gak actuali. Tak pasal2 p masuk dalam bandar Kota Tinggi tp best jugak sebab dpt tgk tempat orang...disebabkan aku asyik sesat je so kiut suruh aku tunggu je kat Jusco Tebrau City, itupun kebetulan je aku lalu situ without knowing.

hehe blom masuk lagi cerita wedding ek....kejap la. later sampai2 je rumah kiut, duk kalut tengok barang2 hantaran dia (9 dulang semuanya). Kagum giler bila tahu semua tu dia buat sendiri, cantique! Tapi knowing him memang wajar pun dia buat sendri, dia jenis yg payah nak percaya pd hasil kerja org laen, drpd dgr dia komplen better bg dia buat sendri. Malam tu plak kitorang round2 bandar p cari CD lagu2 pengantin, memula p Jusco Permas Jaya then Giant Plentong then Jusco Tebrau City, sib baek kat JTC ada jual CD tu....penat pusing. Pas makan2...our last bachelor dinner together, balek rumah rebus telur untuk bunga telur la pulak....tap tup ta[ tup jam 1 baru setel merebus...

then pagi sabtu tu lepas2 subuh kitorang start sarung telur kat bunganya....final packing....sarap n chalow to Kluang. 2 jam perjalanan checked in at Hotel Kluang Baru @ bandar Kluang. Menjelang petang p cuci kereta (mine) because nak guna esok p bawak pengantin. sebagai pengapit aku jd driver tp sebab x pandai pandu kereta manual maka kenala guna kereta aku...petang tu gak was CNY eve, so bandar Kluang bagaikan bandar tinggal dlm cerita The Wax Museum tu.....lengang! nak cari tempat cuci kereta pun sakit, then jumpa 1 tapi x moh amik dah. Jumpa 1 lagi tapi nak caj RM 20! mak oi giler mahal....pusing lagi jumpa yg RM 18, stil mahal but had no choice....boleh la. cuma bengang la gak sebab d way dia cuci tu lebih kurang je, x de snow wash pun....sib baek tempat org.

later kitorang p plak Plaza Tol Ayer Hitam, p tunggu famili Kiut yg dtg dari KB....2 buah van. duduk tepi hiway tgk kereta bumper ke bumper d Plaza tol...ramai org balek kg nampaknya. Dekat jam 8 malam baru famili dia sampai, terus g dinner n balek hotel...rehat2. Tapi kami be2 masih ada misi, iaitu menginai jari pengantin...tugas aku le tu. Sian pengantin x boleh tido lena lepas inai, CNY kan, org Kluang bakar mercun n bunga api...wht to do. Tapi meriahla, cantik bandar kluang mlm tu...colorful.

Masa kat hotel mlm tu, tho dah biasa org tegur muka kitorang iras tp stil mcm heran la gak. 1 org mamat tiong hua ni, naik lift skali ngn kitorang, x semena-mena tanya "lu olang adik abang?" (adik jari dia tuju kat aku) cam biasa kami mengangguk dan senyum...then dia ckp lagi "patut muka selupa" 

Hakikatnya kitorang x pernah rasa muka kitorang iras....tgk gamba byk kali dah x pernahnampak pun keirasannya....maybe white man say true (gaya Salleh Yaacob) "best fren looks alike"

Pagi ahad...lepas sarap, bapak Kiut siap2kan dia utk upacara akad nikah...segak berbaju melayu putih, dia nampak nervous as he shud be. x kasi aku p mana2...so aku stood stil by his side je la. Nikah d Masjid Felda Ulu Belitong, kebetulan pagi tu ada 1 lagi pasangan yg ingin nikah maka to' kadi buat dalam 1 majlis sahaja. Kami sampai dulu so Kiut dinikahkan dulu...cakapla aku emo ke apa, tapi seyes menitik air mata aku time duduk sebelah dia bila 4 saksi melafazkan ucapan sah! terharu sungguh bila sahabat yg kita anggap saudara akhirnya selamat (skali lafaz) memasuki fasa baru dalam kehidupan. Nangis sebab sedey aku x kawen2 lagi pun ada jugak huhuhu

Lepastu lepak kat rumah singgah (rumah to' imam) dalam kawasan felda tu la. Cantik sungguh felda Ulu Belitong, no wonder menang RM 1 juta utk pertandingan felda tercantik. Rumah diorang colorful, tersusun kemas di kwsn berbukit mcm kat Beverlly Hills gitu loh..paling utama, penduduk dia ramah tamah belaka, layan org luar mcm keluarga sendiri. aku bukan setakat tumpang rumah malahan tumpang mandi hoho...(jenis x malu), n bende yg paling aku suka biasala....ramainye yg tanya "adik pengantin ke?" period. Bende yg aku x suke pun biasala, kawan dah selamat, pengapitnya bila lagi?? pertanyaan yg x putus2 sambil diiringi lagu latar blakang dr kumpulan waliband "x laku2" hampeh punya DJ, majlis kawen pun nak putar lagu tu...x sesuai langsung!

sepasang kuning (raja) kiut melangkah segak tepat jam 2 menuju rumah pengantin perempuan (Maria)...adat org sini ada tol, bende baru utk aku. meriah dgn paluan kompang, pertunjukkan silat pulut...mempelai kemudian disandingkan di atas pelamin sambil ditepung tawar oleh keluarga terdekat masing2....senyum melebar je dia, siapa kenal dia taula. Muka merah2...         xcited la tu...seronok...good 4 him, dah macam2 dia lalui for the last few months, very thankful la yg majlis aritu jalan lancar. Lepas makan adap2...tugas aku pun selesai, pengantin sibuk potong kek n begambar ngn tetamu yg hadir.

Aku pun tanpa diminta p layan2 kawan2 kampus (Kukin, Wani, Sham n Bayah) yg dtg membawa suami serta anak2 masing2 bg yg telah bekawen la hehe. Borak2 panjang sambil layan anak2 member memang moment yg sweet...asik tersasul membahasakan diri s abg instead of uncle..comel2 anak diorang, wani bw bayi kembar umur 5/6 bulan, semangat...montel...n x banyak ragam, biasala baby nangis kan (aku lupa nama) sebab nampak dia susah nk sebut.

Manakala bayah plak bw 2 hero...Aiman umo 2 tahun ++ tapi tubuh dia tinggi so nampak mcm 3-4 tahun and Amir umo 5 bulan. Rasa mcm baru je semalam aku dpt sms Bayah lahirkan Aiman...jumpa2 dah 2 tahun umo budak tu... Amir punya serasi ngn aku sampai dia muntah kat baju aku (bj pinjam)...pandai dia, dlm senyap2 je muntah...x berbunyi lansung! x nangis apapun. Si Aiman memula jual mahal n malu...last2 boleh geng gak la (auntie Kukin makan hati).

Sham mcm tu la...cuma maken kurus n rambut dah skema...nex trip to Jb will be on his wedding...look forward!

petang tu lepas majlis selesai, bw mempelai p begamba kat studio...wah2 cantik Maria ngn evening dress warna hitam, Kiut pun s usual segak dlm jaket nehru color sedondon. Byk2 baju, Kiut pilih utk pakai baju yg aku belikan setahun lalu sebagai baju yg d pakai kat belah dlm jaket, dia kata appreciate kerjasama aku...huhuhu thx bro!

lepas gambar, sampai je rumah....11 biji periuk besa menanti Kiut utk dicuci, adat kononya. Maka nak x nak terpaksala dia cuci...aku memang x tolong hehe, khas utk pengantin je. aku bagaimanapun tunggu kat situ sampai dekat jam 11 malam...x dinner pun (lapa)...sian kiut lepas tu mengadu penat n marah2....sabar, adat tu. Bila dia marah....no dinner la jawapnya, aku gak yg terus lapa...sib baek later time gosip2 ngn kakak Maria, dia bw klua mcm2 makanan ringan, dia tgk aku suka makan maken byk plak jenis makanan yg dia hidangkan....

pagi senin....lepas sarap akupun beransur pulang ke Kertih. Ambik kereta kat rumah to'imam...baiknya wife dia, siap tadah tangan bedoa agar aku selamat sampai lg, dia x putus2 pesan pandu elok2 etc....maybe sebab anak dia meninggal kemalangan jalan raya 6 bulan lepas kut, dia now bela cucu yatim tu yg baru masuk 1 tahun 5 bulan...sian adik tu, kecik2 dah tiada ibu. 

dengan 1 pelukan....aku tinggalkan Kiut dlm kehidupan barunya, Kiut n Maria...selamat pengantin baru, doa aku utk korang berdua!

Catat Ulasan