Jumaat, Januari 13, 2017

Penang part 3

Assalammualaikum

Sementara tunggu kereta at service bay, jom sambung cerita Penang Trip last year hihi..

On 3rd day. Lepas sarapan kami ride uber to Upside down museum. Because it was saturday so umat manusia memang ramai. Panjang que untuk beli tiket. To enter pun kena que sebab dia nak bagi ruang and keselesaan visitors inside to bergambar which i like...unlike in 3d art museum, rimas nak bergambar because orang lalu lalang tak reti bahasa..

Just that u have to sabar la waiting outside for ur turn. Wish that ruang menunggu tu ada aircond and seat especially for eldery, expectant mother and small kids. Tiket rm 16 dewasa. Kids below 4 is free. They should also consider online ticketing.

From the museum kami jalan2 takde hala haha...end up sampai lebuh chulia and jumpa street art bean and marilynn monroe. Finally decided to call uber going to Penang Time Square. Takde plan to buy anything pun cuma nak bawa kids to see transformers je.

Later kami jalan kaki ke nasi kandar hameeds for quick lunch. After lunch kami walked to Komtar. Konon nak usha The Top, penang latest attraction...sky walk at level 65 in Komtar building. Naik level 5 dulu where the top main venue is located. Wow! Totally a different world from Komtar. Macam dalam science fiction movie. Aku suka tempat tu. Ada dinosour museum. Underwater activity and many beverages outlet yang fancy. Sadly harga tiket untuk sky walk to sangat mahal for me, rm 98 for adult. Sama harga flite tiket kami balik ke KL tu. Maka kami batalkan sahaja hasrat nak naik level 65...lagipun dah
naik Penang Hill...pujuk hati.

Malam tu kami visited Pesta Pulau Pinang. Kami tak aware pun but semua uber driver recommend us to go. Mereka kata only in dec je ada pesta ni. So alang2 free time kami pun pergi.

Sesak! Mujur naik uber itupun 30 minit untuk u turn sahaja. Masuk tapak pesta ada bayaran rm 3 dewasa. Dalam ada jualan aneka produk mostly pakaian dan makanan. Ada fun fair and taman lampu like i city tu. Overall we had fun tho had to rushed back due to rain.

Last day...
Because kena cek out at 1200 hours so kami cuma jejalan sekitar hotel je. Lucky because semua street arts were actually near by. Still kami sewa basikal to alami suasana berbeza ala2 pelancong asing. Sewa rm 20 sejam basikal yg boleh bonceng 2 dewasa and 2 kanak2 with roof. Seronok and puas hati pusing bandar boleh pergi mana2 yg kami rasa nak tuju.

Lepas check out kami still have time sebab flite jam 550pm so call uber pergi pasar chowrasta. Cari ole2 untuk bawa balik. Usual items like jeruk and t shirt la kami beli sikit. Dari pasar tu memang dekat ke the famos nasi kandar line clear. Again sunday on lunch hour so the que was like infinity to me....exagerated haha

Somehow ada another nasi kandar spot...jasmin restaurant just side by side je. Kami takde masa nak que maka makan je situ which is not bad too and the owner claim that food there coming from the very same kitchen of nasi kandar beratur....wallahualam.

Perut dah kenyang kami uber to penang airport and ready to fly home!

Thats all my penang journal for 4 days and 3 nights.

Thanks for reading.









Catat Ulasan