Rabu, April 12, 2017

My campus life

Assalammualaikum

Tahniah kepada adik-adik yg baru menerima result SPM. Semoga ianya setimpal dengan apa yg anda usahakan selama ini.

So dlm tampalan kali ini. Rasa nak share my campus life experience sewaktu di UTM Skudai.

Pendaftaran & Minggu Haluan Siswa (MHS)

UTM Skudai located prominently in Skudai area once u turn in towards the University area. The Mosque can be seen from far. So kami sekeluarga were like so excited la bila nampak The U tu. Malangnya, i was assigned to Kolej Siswa Desa Skudai (KSDS) which situated not inside of UTM fence.

KSDS is about 5 km away from second gate and 10 km away from main gate. It just an apartment building from outside but a hostel set up inside. So my family didn't get any chance la to visit the campus area during that time.

MHS however was fun and enjoyable. I made many friends and  few of them are still in touch with me up to now. KSDS is all male college and highly populated with new student. Hence we made up almost quarter of the Sultan Iskandar Hall capacity every time we gather inside the hall. We were famous with our "Ombak" routine haha.

1st year

1st year - roommate dgn student mechanical asal Ghanu. Jeng kleng! we can't communicate at all. Dia pekat ghanu and aku tak faham apa dia cakap. End up dia jarang stay dalam bilik or almost like never kot. Dia melepak bilik member2 Ghanu la kot.

Kat campus plak jakun dgn sistem pembelajaran U...unlike my MRSM leaver class mate, aku x familiar with pointer system, so 1st sem kind of terkial-kial gak kira pointer. Bila dapat CGPA pun macam xleh nak appreciate sebab i cannot relate the point with my performance for that sem. But member2 say tahniah so i take it as a good result je la. To explain to my mom lagila dia tak boleh paham....last2 bagitau berapa A aku dapat jela.

Freshie kan ofcoz la teruja dgn campus life, aku joint almost every single club and association yang aku tahu hihi. Last2 semua meeting tak dapat join sebab clash with each other, semua club dismissed aku.

Antara moment yg aku susah nak lupa was bila nak siapkan tugasan dgn komputer. Masatu kami semua belum ada PC or apatah lagi laptop. Ingat lagi bilamana aku tebalkan muka pergi terjah bilik senior yg langsung aku tak kenal....nampak ada PC slumber je aku bagi salam and masuk tersengih-sengih nak pinjam PC, nasib baek dia bagi. Lepastu aku terkenal pulak dgn seorang senior yg jaga bilik komputer di kolej, so boleh la akses bilik komputer bila2 je diperlukan hihihi......

Masa ni gak aku kena buat my 1st ever pembentangan tugasan, pakai OHP je...tau tak apa tu? kena print je slide power point tu atas kertas lutsinar and letak on over head projector....klasik! btw kami masih pakai floppy disk ye huhu. For 1st presentation aku terus dapat title as King of bentang, terharu hahaha.....and i reckon i hold the title nicely till the end bilamana dinobat sebagai best presentation for our final thesis presentation.

2nd year

Still in KSDS but a new roommate! this time budak Kelantan and also my course mate. So we have no problem la to get along. Life in campus pun getting smooth sebab nothing is too new to me anymore.

Aku this time joint 1 kelab je which is Kelab Kaunseling & Kerjaya or KKDK. Ramai kenalan baru daripada fakulti berbeza bila join kelab ni, tu yang best. Sempat la merasa organize career workshop and career fair for UTM students. Paling sweet masa workshop tu aku jadi moderator forum with high profile panelist....what an experience. Time career fair aku diberi kepercayaan untuk jadi emcee in the welcoming dinner to all our corporate sponsors in 5 stars hotel, to me that time was quite something la. Almost every corporate sponsors rep to loved me and called me Aznil haha. Some of them offered me a job instantly but i was just at my 4th semester and still have 4 more sem to go.

owh if tak silap masa nila aku kena tahan dengan warden kolej sebab menonton tv lepas jam 12 malam, kami tengok badminton rasanya. Masa warden bebel2 tu dia tanya, apa yg awak semua tonton ni sampai lewat? aku je jawab. Then dia tanya berapa score...aku gak yg jawab haha. So dia kata ha awak semua ni tengok apa? dia sorang je yang tahu...then dia suruh aku masuk pejabat dia, dia tanya berapa pointer? sib baik oke so dia kata dia maafkan aku malam ni tapi hujung sem nanti if pointer aku drop sebab tengok tv je, dia akan denda....huhu aku memangla hantu TV pun, bilik TV tu aku sorang je yang setia menunggu.

 3rd year

Kami pindah kolej baru, Kolej 9. Now dah jadi kolej perempuan sahaja, dulu it was all male kolej. Roommate still the same sebab dah besar kan, kami dibenarkan pilih sendiri roommate and we agreed to maintain je.

Time ni aku aktif as Jawatankuasa Kolej Mahasiswa, so aku slow down aktiviti KKDK. Sebab kolej kami baru so banyak bende nak kena establish supaya jadi sehebat kolej-kolej kediaman lain yang legend kat UTM ni. 1st time aku masuk election untuk jawatan kat kolej. Sem 5 dapat jadi exco je, aku jaga bahagian kebudayaan. Aku selalu kena organize majlis2 untuk kolej termasuklah engagement antara Pengetua Kolej dgn para siswa. Kami juga buat majlis sambutan raya peringkat kolej, buka puasa and hari sukan. Rasa meriah la kolej kami. tak sangka semua pengalaman tu sgt berguna time kerja.

Masuk sem 6 macam naik pangkat, jadi Setiausaha JKM, best part was aku dapat bilik seorang dekat blok khusus utk JKM sahaja. So terpaksala aku meninggalkan rumet ku seorang diri haha. Bilik air pun xyah kongsi sebab too many!

Kali ni more work on proposal and paper work. Kami berjaya dapatkan TV and astro, Wending washing machine facilities and better cafe. All in all ia mendidik aku menjadi lebih mahir dalam pengurusan acara dan menyediakan kertas kerja.

Dalam pada tu aku dipilih mewakili UTM untuk pertandingan kuiz inter U di UIA.

Final year

Sedih sebab disuruh pindah kolej lagi, this time another new kolej which is Kolej 14. Hmmm semua kena start all over again.

Seperti tahun sebelumnya kami bebas untuk pilih rumet so kembali la aku kepada rumet lama aka Kiut hehe...

Final year aku kind of dah malas nak pegang apa-apa jawatan di kampus maupun kolej sebab konon nak focus siapkan thesis kami. But end up aku jadi bosan gak bila takde side activiti ni, maka aku pun selalu melepak je kat kafe kolej sambil menonton tv.

one day, owner cafe air, Pakcik Zakir datang tegur aku and ajak bersembang. Rupanya kami sama-sama kulaan or orang banjar. Since dia macam suka kat aku and dia tengok aku ni macam tak study je, hari-hari melepak tengok tv kat kedai dia haha....maka dia offer aku kerja sambilan dengan dia.

Aku fikir why not, dapat tengok TV dan dibayar....untung nye!! 2 semester terakhir aku di UTM dihabiskan dengan bekerja sebagai pembantu kedai minuman kolej 14. Senang je kerja nye pun, duduk cashier ambil order and kira duit. Sekali-sekala tolong basuh cawan or buat air yang simple itupun kalau Pakcik sangat sibuk. If anak dia yg dtg maka kena la kerja banyak sikit like lap2 meja and buang sampah hehe....pakcik tak pernah suruh aku buat semua tu and dia bayar lebih skek drpd anak2 dia bayar but aku ok je...semua family dia baik dengan aku.

Masa final year kami juga diamanahkan untuk buat 1 projek amal. kawan2 sebulat suara memilih aku jadi leader untuk projek ni, hasil sesi pecah otak, Shiau Fen proposed untuk adakan jogathon/walkahton. Kami semua setuju dan kami pun mulalah mengusahkan projek tersebut. Shiau Fen is now 1 of country best event planner to me....

as Marketing student ofcoz kami terapkan semua ilmu pemasaran kami to attract as many participant as possible. Larian amal seumpama ini adalah yang pertama di UTM! selain drpd tipikal promosi method, aku cadang semua kawan2 untuk jadi direct seller. Kami bahagi semua ikut kump dan perlu buka booth di setiap fakulti dalam UTM, setiap kali waktu lapang kami akan bertugas di booth untuk menarik siswa/wi UTM join our program. Alhamdulillah, it works! we gathered more than 500 participants on the day and able to garner RM 7K from the fee minus all the cost involved. The money donated to seorang bayi yg hidapi sakit jantung....keluar paper muka kami hihi. Btw my roommate aka Kiut was the best sales person la, dia sorang je dapat almost half kot, no wonder la why now he is 1 of CIMB top sales person and youngest branch manager.

Overall.

Sepanjang 8 semester di UTM aku la yang paling setia menggunakan servis bus inter kolej yang disediakan pihak UTM. Semua abang bus dah kenal aku and tahu my jadual pergi kampus, mereka takkan sampai hati tinggalkan aku haha.

Aku juga antara pengunjung tegar perpustakaan sultanah zanariah (PSZ) sebab memang la aku suka sgt tempat tu....gila canggih! semua buku yang aku terfikir nak baca ada di sana. Tapi biasanya aku lepak kat bilik bacaan in between from 1 class to another. Unlike member lain yang ada kenderaan, mereka biasanya balik bilik pada waktu senggang, akuni naik bus je so aku akan stay kat kampus dari pagi sampai ke petang.

Tempat makan paling best ofcoz for me is the one at bangunan kesatuan pelajar, cafe pak lah yang ada ayam goreng berempah tu....tiap kali aku puasa sunat mesti ada member bakar nak belanja makan dinu, terpaksa aku berbuka.

Masjid UTM pernah gak jadi tempat berehat waktu senggang if nak nap tapi tak selalu sebab aku prefer lepak dalam library. Boleh tengok tv kat PSZ hihi.

Couple?? i dun have time for that hahahaha....masa ni belaja je la dik, belaja bukan dalam kelas je but semua kegiatan luar yang kita join akan bantu kita untuk be a better graduates than the rest.

pointer aku average je walaupun merasa 4 kali dean list....funny enuf semua sem yang dean list tu masa aku sangat sibuk dgn aktiviti luar...lagi sibuk lagi score pulak.

okay....apapun enjoy ur campus life and be u!

Catat Ulasan