Sabtu, Disember 29, 2012

Chicken Mushroom with osyter sauce...

chicken mushroom with oyster sauce, sesame oil and curry powder...
Tadadadadaaaa............. ngeh3 syok sendiri and out of sudden je dapat mood nak masak for our lunch today. Memula duk belek2 FB while wifey plak sedang menikmati tidur tengahharinya....poor wifey penat baru balik dari sekolah. Sambil tu layan gak crite 3 Abdul, once cite tu habis je aku rasa macam nak masak.

menu that i've cooked ni surely not my original recipe lah. I learnt it almost about 15 years ago from Chef Wan xoxo. Can't exactly recall what was the program named but masa tu Chef Wan was a lottttt younger and smaller in term of his body size.
Noted ek that resipi ni asalnya guna seafood as its protein tapi sebab aku ada ayam je dalam fridge maka aku belasah je la guna ayam pun. Then asalnya takde la bubuh cendawan tapi sebab ada saki baki cendawan so aku masukkan jela sekali dlm masakan ni.........and therefore aku have to change the original name lah from seafood pattaya to the name tht put in the caption above :)

okey2 asyik melalut bilanya nk share resipi kan....cewah macam lah korang dah tak sabar2 nak salin. Tak kisahlah korang nk salin ke tak tapi aku tetap more than happy nk share how to cook this simple menu..

Bahan-bahan :

  • Fillet ayam - sekeping je (just 2 of us)
  • osyter sauce - 2 tea spoons(careful takut masin)
  • sesame oil - 1 tea spoon (for seasoning je)
  • mushroom - ikut la berapa yg ada
  • curry powder - 1 tea spoon
  • tamarind juice - (juice tu hahaha)
  • soy sauce - ikut pandai lah
  • onion & garlic - untuk tumis je
  • Cili Api
first kita marrinate dulu ayam yang telah dipotong dadu dgn garam, kunyit dan sedikit minyak bijan. then kita tumis onion and garlic sampai naik bau wangiiii

then masukkan bahan2 untuk saauce dia macam oyster sauce, kicap manis semua di atas tu la. Bila kuah dah okay baru masukkan ayam....bila dah agak masak kita masukkan plak cendawan sebab taknak ia overdone.

Semua dah masuk kira siapla masakan ni.............easy rite guys?? cubalah, InsyaAllah sedap and tak menyesal.

Rasanya lain sikit dari apa yang i used to cook before tapi my wife kata not bad (boleh dimakan lah).....

Selamat mencuba (suami2 pun tahu masak tau)









Catat Ulasan