Khamis, Januari 29, 2015

Denggi.....

Assalammualaikum.

Lama sungguh tak update blog yg hidup segan mati tak mahu ni. Ada 1 entry je in 2014 and sedar2 dah pun masuk 2015 haha.

Perhaps life aku is pretty full and buzy with office works and houseworks too, especially nak jaga baby Hadi yg sdg membesar dgn sihat dan kuat tu.

Pagi ni ada free time sikit sebab dalam bilik wad tunggu kakak Hana yg masih tido. Aku rs bosan and tak tahu nk buat apa so buka la blog ni jap.

Now is musim denggi. Semalam menteri kesihatan ckp its the worse ever in terms of statistics. Kakak Hana pun is part of the stats now. Dia demam last friday, bw pergi klinik rantau suhu cecah 39 and doctor suruh buat blood test. True enuf mmg ada virus denggi dlm darah dia...lucky her sebab doctor detect awal. That time platelet still normal at 233.

Doktor bagi ubat demam and advised suruh minum banyak air. Denggi ni kata doktor takde ubat cuma air dalam badan kena cukup sebab dia akan attack air and sebabkan darah jd beku. Time demam doktor said tak bahaya sgt sebab her body will produce natural immunisasi to fight denggi virus. Tapi virus akan mengganas bila demam dah kebah later.

Again true enuf, time demam platelet dia drop to very minimal. But once dia dah sihat dr demam, plalelet dia drop abruptly from 191 to 156. Because dia baru nk masuk 2 yrs so doktor suruh masuk hospital...kena pegi swasta sebab gov will not accept kes yg plalelet atas 100 kata doktor. Logic la kan, ramai lg org lain kena denggi yg severe so mana ada katil kalo just utk monitoring.

Btw, Hana warded pun lepas hari ke 5 detect. Memula kami monitor at home je. Bagi dia minum byk air...tak kisahla air apa janji bukan air arak kata doktor hahaha. Kami masak gak sup ketam nipah as per commonly belief by most tht it cud fight the virus...no harm trying. Tp taula budak, payah nk paksa dia consume those byk2....so masuk spital jela boleh drip...

Hari ni 3 hari dah dlm wad....bacaan platelet still ok which is above 150 but the trend tu is fluctuating. Selagi dia x consistently naik doktor kata tak boleh balek....huhu. Part of ayah yg dh lama cuti and tinggal keje kat opis nu, kesian gak kat Hana sebab dh bosan duk sini....asyik cakap nak balek. Bilik ni xde channel utk kids pun...books dia pun x bawa aritu hmmm

So semua jagala persekitaran rumah and kejiranan sebab denggi ni boleh kena kat sesiapa je. Kalau ditakdirkan demam, terus pergi klinik yg ada lab fasiliti and buat blood test...the sooner the better. Alhamdulillah Hana tak suffer macam normal pesakit denggi...dia stays aktive berkat doa semua and early treatment given to her.

Thanks to all yg sudi mendoakan Hana dan bertanya kaba tentang dia. Sy doakan none of you will ever experience the same. Insyaallah.

bai and wassalam


Catat Ulasan