Rabu, Jun 24, 2015

Go ASEAN: Bandung Day 2

Assalamualaikum semua...

Selepas hampir 3 minggu baru ada masa terluang untuk sambung cerita percutian di Bandung awal bulan haritu, curi masa sikit lepas sahur before siap2 nak ke pejabat.

On the 2nd day in Bandung tu kami initially plan nak pergi Kawah Putih but because kami siap sarapan pun dah jam 9 pagi so Rahmat kata its kind of too late la nak ke sana, perjalanan nye jauh. Hence kami terpaksa ubah plan ke Tangkuban Perahu je haritu...

kami sekeluarga di Tangkuban Perahu
Tempat ni memang famos and kira lokasi wajib di Bandung, perjalanan about 1 jam dari bandar itupun sebab kondisi jalan and trafik else it could be faster. Now dah ada tiket masuk dah harganya agak mahal untuk foreigner, on weekend sekitar 300ribu rupiah. Tapi sebab dah datang jauh-jauh and wifey belum pernah kemari so kami gagahkan jualah. Pada aku yg best sini is the scenery whereby boleh la nampak bandar Bandung tru bird view sebab sini takde tower macam kat KL. Mistik story pasal tempat ni korang boleh la google hehe...aku malas nk cerita.

Di sana pun ada banyak gerai menjual pelbagai barangan, sempatla kami grab few t-shirt, fridge magnet etc sebab takut takde masa dah nak pergi cari later. Before balek and dah masuk dalam kereta pun sempat lagi bargain untuk topi arnab yg dijual penjaja, wifey la berkenan sangat...puas nego , last2 aku offer harga "pecah telur" istilah mereka untuk 1st customer...bolehla 40ribu rupiah 1.

Otw balik dari sana kami singgah pula di Pasar Terapung, this place is new. Memang wajib singgah sebab sangat cantik dan menarik..
gambar ni taken at Floating Market in front of one out of theirs many numbers of cultural houses...
Apart of panorama yang cantik, ala-ala jawa campur english la sebab it has a nice man made lake located at the middle, surrounded with taman bunga dan rumah-rumah adat in picture above. Ada juga taman kelinci (arnab), taman miniatur keretaapi, kolam ikan koi dan the best of all....the floating market itself! tak boleh nak compare macam Thai sebab had never been. But this one sangat teratur, bersih, cantik dan ada banyak makanan untuk dicuba. Basically on the sampan tu mereka jual makanan and minuman, kita tak perlu naik sampan untuk beli (which was my wild imagination earlier on) sebab sampan tu semua safely parked at the side of the so called jetty tula..cuma yang aku malas untuk tukar token je, kalau tak tukar tak boleh beli makanan2 atas sampan tu. Btw, ada je restaurant atas tanah macam biasa yang boleh pakai cash. Worth to note that Taman Arnab and Keretapi mini tu nak masuk kena bayar, tak mahal but sumhow more that fee masuk ke Floating market. Siapa yg pernah pergi cable car Langkawi, kat bawah tukan ada ala2 perkampungan inggeris siap dgn tasik dan taman....pada aku serupa la mcm floating market ni cuma cuaca sini lebih nyaman compare to Langkawi.

Selepas meninggalkan Floating Market dalam keadaan rushing, kami tekad nak ke Pasar Baru biarpun jam dah pukul 3++. Sampai area bandar dah cecah jam 430 sumting, Rahmat banyak kali tanya, nak pergi juga ke bang? dah lewat, pasarnya mahu tutup. Tapi kami degil and nak pergi juga sebab takut tak sempat dah esok, bila sampai Pasar Baru banyak kereta bersesak-sesak nak keluar, rasa macam dekat chowkit or jalan TAR time bulan Ramadhan....no space to move! Alhamdulillah close to 5 kami dapat masuk kedai kain dalam Pasar Baru...that's why aku syorkan Rahmat ni kalau nak ke Bandung, baik giler. Kami laki bini kalut cari kain untuk dibeli, anak-anak dua orang Rahmat yang tolong jaga...supir boleh, baby sitting pun boleh. Sedar tak sedar jam 730 baru kami habes shopping kat 2 buah kedai je yang masih buka dan sudi tunggu kami hingga selesai. Layanan nye masih as mesra as 8 years ago....nothing change but the price, maybe because of ringgit value  or inflation or both....harga dah tak semurah dulu tho still murah compare to Malaysia.

Meninggalkan Pasar Baru dengan rasa berat hati, kami masih belum puas shopping lantas menuju ke the most famous FO in Bandung none other than Rumah Mode. 1st time sampai actually and itupun dah jam 830 malam. So again rushing cari barangan untuk dibeli sampaila kena panggil keluar beberapa kali! haha...eh banyak giler kot pakaian cantik2 kat situ....murah pulak tu. Aku ralit belek baju anak-anak je.

Dah jam 10 tu takde FO lagi yang buka so kami decide pergi dinner jela.....malam tu kami makan Surubee, a local pancake served with variety of flavored topping beserta air teh botol. Aku datang balek ke Bandung ni pun sebab rindu air teh botol je haha.

So thats all catatan hari ke 2 kami di Bandung, ada masa aku sambung nota hari ke 3 dimana kami melawat Kawah Putih (finally)....

Bai




Catat Ulasan