Jumaat, Disember 30, 2016

Penang part 2 - penang hill, mee sotong hameed, 3d art museum and astaka padang brown

Assalammualaikum

Let resume my Penang trip story!

Day 2...

Penang Hill
Early morning lepas sarapan aku panggil uber going to Penang hill aka bukit bendera. Pelik kan sebab english dia bukan flag hill hehe...cost about rm20 but surely the best choice sebab tak serabut dengan traffic and isu cari parking.

Sampai penang hill tengok line panjang giler. Panik!

Fikir mereka semua tu que nk naik tren but no. Mereka sedang que untuk beli tiket je! Tu baru nak beli tiket. Lucky me sebab i bought earlier thru online. So aku tak perlu que panjang. Just walk freely ke kaunter utk redeem ticket....seriously rasa bijak dr orang lain haha. Ticket biasa utk mykad holder cuma rm10 je return. Kids below 4 is free. If nak cepat boleh beli tiket fast lane at rm 30. Fast lane tak perlu que panjang untuk naik tren sebab ada waiting room khas mcm kat airport. Then bila tren sampai mereka diberi keistimewaan naik dulu and secure seat.

Tiket biasa macam aku, kena beratur la untuk naik tren. Tak seramai org q utk beli tiket sebab ramai org still beli tiket so kami agak selamat la actually. 

Masa tren sampai kami bulat je mata tgk org fast lane masuk and pilih seat huhu. Langsung dah takde tempat duduk maka kami anak beranak kena berdiri. Again as aku ada mention dlm my other post about travelling with todlers...bestnya bw anak kecik ni kita akan dapat simpati hehe. 1 chinese man from china i think stood up and offered me his seat. Aku taknak la sebab dia beli tiket mahal tp dia insist for me to sit with Hadi so aku terimala...tq sir!

Pengalaman naik tren bukit bendera memang awesome tho sempit sikit. View dia very the cantik. At top station tu feeling very cold. Nampak eye bird view of penang. No regret la que utk naik tren naik and turun. Time turun mudah sikit sebab boleh plan bila nk turun. Tengok tak ramai tu kami cepat2la que kat tren. Again because of our kids...pegawai bertugas reserve seat for us...tq




Dari penang hill kami naik bus Rapid Penang to our next destination which is..

Padang Kota Lama. 
Mai sini semata mata nak pekena mee sotong hameed yang famos tu. Tambang bus cuma rm2 je seorang dewasa. Perjalanan about 40 minit sebab sesak. Terletak sebelah fort conwalis but kami tak pergi pun kota tu sebab penat and lapar. 

Nak beli mee sotong pun beratur panjang. Tapi air sgt cepat so dapat try cendoi and coconut shake without hassle. To me sedap la mee sotong tu cuma takdela sampai mengigau nk makan lagi...


Masa turun bus kami nampak penang 3d art trick museum. So habis makan je kami terus jalan kaki menuju museum tu. Dekat je no worry.

Bayaran masuk is rm15 dewasa. Kids below 4 is free. Mujur tak payah beratur this time tapi kat dalam ramai orang. Dia ada sediakan staff bantu kita ambil gambar at each and every arts. Mereka ajar how to pose sekali cuma sebab ramai orang so payah gakla nk begamba dengan aman.


letih begambar...serius letih. Coz mcm artis kot...rushed from one art to another...kena follow plak pose yg diajar..letih but we had fun haha

So kami call uber untuk balik hotel je. Rm4 je fare so kira dekat la tapi tak larat nak jalan dah. Kami pass tru jalan india...org kata if nak beli sari.. papadom etc semua murah kat situ.

Malam tu kami pergi cari makan di medan selera brown. Naik uber too rm 7 je. Meriah...semua makanan penang ada sana. Kami nk try chelup2 tapi takde meja yang available. So aku just again beratur beli passembur. Ok kita boleh pilih sendiri bahan bahan nya. Aku pilih sikit je bende tg aku familiar and know the taste. Sumhow bila siap jadi macam sangat banyak utk seorang makan and harga pun consider mahal la for food at food court je pun, rm17. Tapi sebab nak merasa takpela. Personally aku lagi suka rojak la...kuah passembur less texture and too masam. Wifey pula gigih pi beli sup daging cicah roti. This 1 memang sedap...best sup ever kot!

Maka tamatla day 2 kami di sekitar penang. Next time aku sambung day 3 insyaAllah..
Catat Ulasan