Sabtu, Disember 17, 2016

Pas Pegawai Dagang/Expatriates Employment Pass

Assalammualaikum.

Harini aku nk blog tentang cara ringkas memohon Visa Pegawai Dagang or Expatriate.

Ini aku cerita utk senario dimana expat tersebut telah pun masuk dan berada di Malaysia. Perhaps dia masuk dulu guna social visit pass. In general that pass valid for a month depending on country of origin. So i have only that period to obtain working visa.

1st kita kena apply tru Expatriate Services Department (ESD). Ada many documents perlu upload on that system which antaranya:

1. Gambar size passport. Pls observe the detailing ye. ESD dh tetapkan size and measurement. They will reject if ada sikit tak sama pun. So far part gambar ni cukup menyeksakan aku haha.

2. Passport. Copy and scan dari muka depan and semua page dlm. Pls ensure validity minimum is a year and page kosong dlm passport ada more than 6 pages. 

3. Offer letter. Surat yg menunjukkan betul si expat ni akan kerja dgn kita. Jgn lupa stamp duty.

4. Contract of employment. If any put on sekali and stamp duty too.

5. Staff CV. Make sure ada latest work experience with some description on the work tu. Sebab CV pun sometime kena reject...walhal CV je pun kan

6. Position Description. Ha kena bagi sama PD for position yg kita offer ke expat tu. If tak tau apa tu PD, pls refer ur HR.

Ok once semua dh upload. Kita kena buat payment for application. Else dia tak proses. Payment online. 

Lepas bayar tunggu je la dia proses. If kena return for admenment dia akan emel. Normally reject very fast. If no rejection after few days, insyaAllah selamat la tu.

Application yang lulus akan dpt surat and form DP10. Kita print both untuk di bawa ke kaunter imigresen. Sediakan sama surat kuasa wakil syarikat dan surat permohonan visa pegawai dagang. Bawa duit juga utk pembayaran selanjutnya. Bila pergi imigresen sila ready 3 hari waktu bekerja. Those yg outstation jgn plan balik terus ye. 

Maka selesaila bab 1 untuk mendapatkan visa pegawai dagang kali pertama. In case ada bawa dependent. Boleh la ulang step esd utk dependents. Yup kita tunggu expat setel baru boleh applykan family dia. For dependent biasanya cepat sebab rekod suami dah ada dalam sistem ESD.

Below is simple diagram for the application processes.


Hope it helps and please correct me where i am wrong...

Thanks!
Catat Ulasan