Jumaat, Disember 25, 2015

Go ASEAN: Singapore under SD 200!

Bajet trip!

Alhamdulillah kami selamat pergi and kembali to/fro temasik.

Date 25th dec. Krimas day. Public holiday. Wht a perfect time to Singapore. Less traffic going into.

Kami mainly plan nk ke zoo je. Beli tiket online utk 2 org SD 55. Dapat diskaun 10% if beli online.

Dr jb sentral jalan sikit ke kompleks icq sultan iskandar. Lepas semua urusan imegresen kami naik bus no 160/170 ke Singapore. Fare cuma rm 1.60 seorang. Simpan tiket ye. Lepas seberang tambak bus will stop at woodlands checkpoint. 

Then kena turun utk imigresen singapore plak. Sorang isi form utk masuk and sorang que utk clearance so cepat sikit sebab que panjang. Ni pun kira pendek la sebab cuti. 

Setel tu turun balek utk naek bus no yg sama. Tak perlu bayar dah just tunjuk tiket tadi je. Dr woodlands checkpoint nak ke zoo xde bus terus. So kami ke kranji station dulu, about 5 stops from woodlans checkpoint.

Sampai kranji station ada 2 options.

1st:Walk to Kranji Station and board the North-South line train towards Jurong East and alight at Choa Chu Kang MRT station, 2 stops later.


Alight from Choa Chu Kang MRT station and walk to Choa Chu Kang bus interchange.

Board bus service 927 and alight at Singapore Zoo bus stop, 17 stops later.

2nd as we did : naek cab je haha... about 20 minit with only SD7. Guna meter so tak kena tipula.

Sampai zoo just tunjuk je tiket online in pdf form tu via phone and go in...xde plak gelang2 tgn bagai. Kami bw 1 stroller je tho anak 2 so kami sewa 1 lg dr zoo at SD 9. Puas ronda zoo rs haus maka kami beli ice splashy SD 7.90. Then before balek kami beli sikit cenderamata SD 10.80

Dari zoo kami hop in shuttle bus to suntec city SD 14 for 2 pax. Sampai suntex city cari surau tapi xde...payah wei. Dr situ kami jalan kaki about 30 minit gak ke Merlion...must visit singapore icon. Jd lama sebab x sure arah je. Sempat singgah esplanade and aku solat je dlm nursing room dia yg super luas and comfy macam prince court. 

At merlion kami makan for total SD 20.20. Afterwards kami ride taxi back to woodland checkpoint for SD 32. Lepas urusan imigrasi kami naek bus lagi balek jb sentral for SD 2.80

So total spent for singapore trip is only SD 160....murah kan? Jgn la convert hahaha.

Ni bukan nk cite apa ada kat zoo tp more on guide on to go je....hope ada manfaat.







Catat Ulasan