Rabu, Disember 30, 2015

Travel with todlers

Suka bercuti? Tapi nervous nak bawa anak kecik? Haha aku pun!

Aku ada 2 org anak. 1st perempuan umut 2yr+ and 2nd boy 1yr+. Both tengah aktif dan banyak ragam layaknya seorang todler. 

1st time fly ke Kuching masatu adik blom lahir. Kakak je ada so much easier. Dia pun baru 8 bulan masatu, tak lincah sgt and blom pandai jalan. Kami usung stroller naek perahu tambang malam2 dan branikan diri ronda bandar kuching waktu hujan lebat sampai kena sound dgn local sebab baby x pakai sarung kaki haha.

2nd time fly ke Bandung. Kalini dh ada 2. Imagine la kan banyak mana luggage nk bawa. Stroller lagi. Dalam flite adik memang crunky. Dia tak suka dudukkkk je tak boleh bebas. 

Sampai Bandung tak byk ragam sebab depa hepi kot jalan2 but ofcoz time soping mereka rasa bosan and mula buat perangai. Kind of killing the mood gak la.

Later kami fly ke Ho Chi Minh. Kalini lebih bersediala. Bawa siap toy and softbook utk depa main dalam flite. Kurang sikit ragam sebab they were entertained haha. Just that kakak tak sukala kena paksa pakai tali pinggang keselamatan tu.

Time jalan2 even naek sampan mudik sg mekong pun kids hepi je. Tired tu memang la but mereka tak meragam. Cuma again masuk je benh than market tu hadi jd histeria....tak mboh langsung diam. 

Recently ke singapore paling mencabar sebab kami bukan naek flite. Naek bus lompat2 dr jb ke zoo singapore. Turun nael bus at woodland checkpoint utk imigresen sambil dukung anak and stroller. 

Apapun kami lebih bersedia like bawa 1 bag galas je utk simpan susu, diaper and baju. 

Anak2 kami pun jenis simple like susu x perlu air suam....air mineral je. Mandi air biasa je. 

Stroller is wajib la. Mudah utk kita and anak2 gak bila dia letih nak tido. Baby carrier aku tak prefer, beli la mahal mana pun...aku pakai ergo but still sakit badan wei kalo lelama. Anak pun x suka, rimas kot and nak tido payah. 

Air masak n kudapan biar byk. Biskut, roti, keropok sihat etc kena bawa sebab kids cepat lapar and suka minta bila nampak kat kedai or org lain makan. So kalo dh bw takyah la beli especially kalo kat tempat yg currency higher.

Softtoy n softbook kegemaran mereka pun jgn lupa bawa skali.

Basic ubat pun boleh bawa kalo tempat tu payah utk kita dpt bekalan ubat.

Btw bila bw budak ni byk gak advantage. Mcm kat airport dpt lane xpress. Imigresen layan baek and tak byk soal. Naek bus confirm dpt seat. Stroller ada org tlg angkat bila naek tangga etc.

Itu jela kalini....




Catat Ulasan